מבקר המדינה על הגז: " כל עוד קיים מונופול חייבים פיקוח על מחיר הגז"

    דוד קורצווייל No Comments on מבקר המדינה על הגז: " כל עוד קיים מונופול חייבים פיקוח על מחיר הגז"
    9:42
    03.05.24
    הרב אייל אונגר No Comments on למה חשוב לי לדעת מה חושבים עליי

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    מבקר המדינה השופט (בדימוס) יוסף חיים שפירא, פרסם היום דו"ח ביקורת מיוחד על "פיתוח משק הגז הטבעי".

    משרד מבקר המדינה הבהיר כי "דוח זה התפרסם בכוונת מכוון לפני תום מועד השימוע לציבור, שמתקיים בעקבות ישיבת הקבינט בנושא. זאת כדי לסייע לכל הגורמים הנוגעים בדבר ובראשם ממשלת ישראל לצורך קבלת החלטה מושכלת לגבי פיתוח משק הגז הטבעי".

    בהודעת המשרד נאמר כי "ממצאי דו"ח זה מלמדים שהתנהלות הממשלה על זרועותיה בתחום הגז הטבעי הייתה לקויה ובלתי מגובשת ובכך תרמה להיווצרות מונופול בתחום זה. הדוח מצביע על היעדר מדיניות ממשלתית כוללת, חוסר עשיה אפקטיבית, פעולה בקצב איטי ואסדרה חלקית. בכך נוצר עיכוב בפיתוח שדה הגז לוויתן וכן שדות הגז כריש ותנין. על הממשלה להתנהל כ"תזמורת הרמונית עם מנצח בראשה".

    משרד האנרגיה הוא האחראי העיקרי לפיתוח משק הגז הטבעי. המשרד לא פעל די ובקצב התואם את ההתפתחויות במשק הגז הטבעי. אי לכך אין מי שמוביל את התחום ומתכלל אותו. המשרד טרם הסדיר נושאים מהותיים, שאינם מוסדרים בחוק הנפט ובחוק משק הגז הטבעי.

    הדוח מצביע על שורת בעיות לגבי הבטחת הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל בתחום הגז הטבעי:
    • יש ספק יחיד – מונופול
    • האספקה מקידוח אחד – תמר
    • יש צינור אחד עם קיבולת מוגבלת
    • אין מאגר לאחסון הגז הטבעי – אילוץ זה מעצים (יחד עם אילוצים נוספים) את הצורך בפיתוח מהיר של שדות נוספים והגביר את הצורך במציאת פתרונות לטווח הקצר בסד זמנים. משרד מבקר המדינה מתריע שבשנים הקרובות אין למדינת ישראל גיבוי להספקת גז טבעי.
    • מאפשרים יצוא מתמר לפני שניתן להפיק גז מהשדות האחרים.

    במשק הגז הטבעי קיימים מאסדרים (רגולטורים) רבים. שום מאסדר אינו יכול להתמודד עם האתגרים בכוחות עצמו ושיתוף הפעולה ביניהם הוא הכרחי. ממצאי הדוח מלמדים שאין די שיתוף פעולה בין המאסדרים . בתחומים רבים תרמו חוסר האסדרה – עד כדי ריק והיעדר התיאום עיכובים בפיתוח משק הגז שעלולים למנוע ממדינת ישראל לממש את מלוא הפוטנציאל הטמון במשאב זה.

    במועד סיום הביקורת טרם הוקם מרכז מידע לאומי לחיפושי נפט וגז. מרכז כזה יסייע לחיפוש ולהפקה של שדות גז טבעי, יעודד כניסת יזמים ויתמוך בפעילות מחקר ופיתוח.

    למרות קיומו של מונופול באספקת גז טבעי, הוועדה לפיקוח על המחירים המשותפת למשרד האוצר ולמשרד האנרגיה לא גיבשה שיטה ולא קבעה פרמטרים וקריטריונים. כתוצאה מכך טרם הוחלט אם ואיזה רמת פיקוח תוטל על מחיר הגז הטבעי.

    המקר טוען כי "על הממשלה לוודא שכל עוד קיים מונופול בתחום אספקת הגז הטבעי, מחיר הגז יהיה תחרותי. לשם כך עליה לבחון את הצורך בשימוש במגוון האמצעים העומדים לרשותה ובראשם פיקוח על המחירים. זאת מתוך איזון בין הצורך לפתח את משק הגז לבין האינטרסים של הצרכנים מול המונופול החזק".

    לדבריו, "בהעדר פתרון אחסון, בהעדר החלטה של ועדת המחירים בנוגע לרמת הפיקוח על מחירי הגז הטבעי ובעיכוב בקבלת החלטת הממונה על ההגבלים, גיבשו מקבלי ההחלטות את מתווה הגז תחת אילוצים ובעמדת חולשה מול הגורמים הפרטיים".

    תגובות

    ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "המשרד פעל בשיתוף פעולה ובתיאום עם גורמי המקצוע הממשלתיים במטרה להבטיח את המשך פיתוח משק הגז בישראל תוך שמירה על האינטרס הציבורי. לעניין הפיקוח על מחירי הגז, ועדת המחירים ניהלה מספר רב של דיונים אשר בחנו את רווחיות החברות והשלכות הפיקוח על המשק. הוועדה תגבש את המלצותיה בשים לב למתווה כפי שיאושר".

    ח"כ איתן כבל, יו"ר וועדת הכלכלה הגיב לדו"ח באומרו : עכשיו זה כבר מבקר המדינה. ועכשיו חייבים ועדת חקירה פרלמנטרית לאוצרות הגז. לפני זמן קצר פורסם הדו"ח הקשה של מבקר המדינה על הפקרות ממשלות נתניהו לדורותיהן בטיפול במשק הגז ובעיקר – התעלמות והפקרת זכויותיהם של אזרחי ישראל מהנס הזה שקרה לנו עם הגז ומהעושר הגדול שהוא מביא עמו.

    זה כבר לא ״שונאי העשירים״ ולא ״הקומוניסטים״ וכבר לא האופוזיציה. זה כבר מבקר המדינה כבוד השופט יוסף שפירא. הגשתי הבוקר הצעה לסדר בדבר הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית, ואני מתכוון כבר היום להתחיל בגיוס רוב לצורך הקמתה ולמען חקירת ההפקרות בחלוקת העושר מהגז. אני לא מחפש לתלות את האשמים כי לא נרוויח מזה דבר. אני גם לא צריך שוועדת חקירה תמצא את האשמים. מבקר המדינה כבר מצא – ממשלות נתניהו לדורותיהן.

    הכישלון הוא גדול ומערכתי… קביעת מדיניות אנרגיה כוללת – נכשל; קביעת מדיניות רישיונות לחיפושי גז – נכשל; גיבוש מדיניות לפיתוח מאגרים קטנים – נכשל; אסדרה עפ"י חוק הנפט – נכשל; גיבוש נוהל לחתימה על שטר חזקה לחברות הגז – נכשל; תפקוד המועצה המייעצת והמועצה לענייני משק הגז הטבעי – נכשל; הפעלת מאגר אחסון – נכשל; הקמת מרכז מידע לאומי לחיפושי נפט וגז – נכשל; העצמת הידע וכוח אדם מקצועי בנושאי נפט וגז – נכשל; היערכות לפרישת מנהל יחידת הנפט – נכשל; תיאום בין מאסדרי הנפט והגז – נכשל; גיבוש שיטה/מודל לפיקוח על המחירים – נכשל; עבודת מטה בין-משרדית – נכשל.

    אני רוצה ודורש שוועדת חקירה פרלמנטרית, שתורכב מחברים מכל המפלגות, תשב על המדוכה פעם אחת ברצינות, תקשיב לאזרחי ישראל, תקשיב למקצוענים ותברר מה קורה בעולם הגדול: אנחנו לא החכמים היחידים – וכן, תקשיב גם ליצחק תשובה וחבריו ותקבע פעם אחת ולתמיד איך מחלקים את העושר העצום מהגז בין אזרחי ישראל ליצחק תשובה, ברוח החזון שכבר הסברתי לא פעם ולא פעמיים: ״זה נהנה וזה לא חסר״. כישלון כל כך משמעותי, אין ברירה אלא לחקור.

    תגובת התנועה לאיכות השלטון לדו"ח מבקר המדינה:
    "הדוח מעניק אישור רשמי ראשון לכך שנפלו פגמים חמורים בצוות קנדל ובהתנהלות שלו, וכל מי ששכלו בראשו יגיע במהרה למסקנה כי הדברים לא נעשו ברשלנות, אלא ביד מכוונת. על מקבלי ההחלטות לאמץ את הביקורת ולפתוח באופן מיידי בתיקון הליקויים, שבראשם – ביטולו לאלתר של 'המתווה' שגיבש הצוות ואתחול של כל הליך הסדרת משק הגז הטבעי, במטרה להביא לפירוק המונופול העוצמתי."

    תגובת "מגמה ירוקה" לדו"ח מבקר המדינה:

    מור גלבוע, מנכ"ל "מגמה ירוקה": "לאחר מאבק עיקש של הציבור פורסם מתווה הגז. לאורך הדרך שמעתי לא מעט רחשים שאומרים שאולי היה מוטב כי לא יפורסם, אולי היינו צרכים למנוע מנתניהו את הרגע הזה בו הוא מביך את עצמו ומפרסם כישלון חרוץ. הרי המתווה הזה כל-כך גרוע ולא יכול להיות רלוונטי כשאפילו פעם אחת לא מופיעה בו המילה פיקוח. היום, שחור על גבי לבן גם מבקר המדינה קובע כי כל עוד קיים מונופול חייבים פיקוח על מחיר הגז, פיקוח שישפיע ישירות על עלות ייצור החשמל, ויוקר המחייה.



    0 תגובות